Image Alt

USR - Filiala Buzău

Uniţi Salvăm Pădurea Crâng

Padurea Crang, mandria orasului de cateva secole si o particica din vechii Codrii al Vlasiei (denumirea generica pentru padurile din Muntenia dintre raurile Neajlov si Buzau) este in pericol sa fie transformata in parc dupa planurile grandioase ale edilului sau sef, Constantin Toma.

Tiegarten

 

Toma şi consilierii PSD şi PMP au decis, conform Hotararii nr. 237 din 23.07.2019 votată de Consiliul local pe 30.07. 2019 să facă un cadou necerut buzoienilor – să ia in proprietate 180.44 ha de pădure pe care să o aduca la rangul de „cea mai mare pădure-parc din Europa, mult peste cea din Berlin”.

Să fie padurea Grunewald, sa fie parcul Tiergarten din Berlin?

Vorbim de o pădure-parc sigur, dupa cum ne spune deschizătorul de drumuri (sau cutii ale Pandorei), primarul Toma.

Cea mai cea. Cea mai mare.

 

Desigur, în matematica domniei sale, 180.44 ha, cat are padurea Crâng, plus 9.57 ha cat are parcul, adica 190.01 ha bat de departe 3000 de ha, cat are pădurea Grunewald şi 210 ha – parcul Tiergarten.  Caci, nu-i asa, noi, buzoienii şi primul nostru ales suntem, dincolo de toţi şi toate, miezul, cei mai cei, uber alles in der Welt, suntem şi trebuie să fim primii, peste nemţi.

Cum de ce? C-aşa zice Toma.

Toma a mai zis aşa şi in 2017 când a încercat o initiativa legislativa in acest sens. Dupa o vizita de o luna in Berlin, cand a vazut fie Tiergarten, fie Grunewald, fie, hai sa-i zicem generic, Padurea Municipala Berlin (adica 28,500 ha de padure adunata in Berlin), primarul Toma si-a zis in barba, meh, pot mai mult!

 

Buzaul are nevoie stringenta de o suprafata de o padure-parc mult mai mare.

Cea mai mare.

Gaselnita?

Printr-o matematica la fel de elucubranta ca marimea padurilor din Berlin, s-a calculit, s-a calculat, s-a calculot (pe cap de locuitor, desigur!) si Buzaul a fost gasit cu doar 14 metri patrati verzi de om si cum oricarui buzoian ii place aerul curat si sa se plimbe ca pe strasse pe aleile din Crâng, duminica, frumos, cu prietenii sau familia… Toma salvatorul padurilor si ocrotitorul dragilor buzoieni al caror primar-vlogger este a gasit, ca si in 2017, fix aceeasi solutie: padurea la primarie!

Toma si parlamentarii PSD au invocat norma europeana conform careia Buzaul are nevoie de 26 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor si lipsa parcarilor din oras.

Oportunitate de afaceri, dragoste față de semeni sau doar un cadou otrăvit pentru buzoieni? Sălbatic sau modern? Ce va aduce interferenta omului cu natura in mijlocul orașului?

USR a vizitat Crângul  – parc si padure, un loc plin de contraste. Mergeți pe aleile de la limita parcului cu pădurea și va veti convinge singuri! Copaci seculari versus gunoaie si pungi, copii si vârstnici, haosul perfect al vegetației și viețuitoarelor din padure, alei crapate, vegetatie arsă de soare si un parc, cu absoluta sinceritate dar si respect pentru primarul Constantin Toma, semiingrijit.

Omul care invadează pădurea pentru a-și hrăni sufletul sau interesul? Care este planul măreţ al primarului cu Pădurea Crâng?

Care sunt fondurile europene promise a fi accesate?

Ce au negociat in spatele usilor inchise, consilierii PSD si PMP?

 

Care sunt adevaratele intentii ale politicienilor porniti sa ia in posesie Crângul inca de mult timp, profitand acum de modificarea Codului Administrativ de catre prim ministrul Viorica Dancila?

 

Hotararea priving Padurea Crang a fost adoptata de consilul local in Buzau cu majoritate de voturi, cu majoritate simpla, fara o consultare in prealabil a buzoienilor, fara un proiect viabil de mediu, in mai putin de 20 de minute, fara un plan financiar clar, fara transparenta si siguranta asupra viitorului padurii, doar cu textul unui act de la 1881, citit prin bunavointa edilului Toma, pana la sfarsit.

Cu intonatie.

De ce  vrea primaria să transforme cadoul minunat oferit de natură, respectiv pădurea, cu bani grei, folositori comunității, în parc și nu transformă locurile aride, fără viață și fără folosință?

Dacă vrem un uriaș parc de ce nu transformăm în parc aria dintre Buzău și comunele Vadu-Pașii și Mărăcineni, care cuprinde și valea Râului Buzău!  De ce oamenii se bucură când le sunt distruse bunurile seculare încadrate în armonie cu natura fără a se gândi la moștenirea copiilor, la sănătatea acestora?

Prin transformarea pădurii Crâng în parc, acest uriaș plămân natural al Buzăului devine unul fără ”alveole” prin rărirea drastică a copacilor, distrugerea hațișurilor și tufișurilor crescute în spațiul natural de sute sau mii de ani, construirea aleilor, ridicarea construcțiilor diferite și efectuarea activităților umane care vor fi ca un cancer pentru pădure!

Ca un cancer va fi și pentru buzoieni care vor respira un aer din ce în ce mai poluat, bolile respiratorii, de plămâni fiind în creștere, amenințând în egală măsură mai ales gupele de populație vulnerabile respectiv copiii și bătrânii.

Totodată, condamnăm la moarte un întreg ecosistem format în secole, stejari seculari, flori unice, laleaua de Crâng, insectele și animalele din pădure.

Salt inapoi in timp cu 2 ani, Camera Deputatilor. Parlamentarii PSD semnau acest document, inaintand o initiativa legislativa tocmai pe a pune mana pe padure.

In 2017 initiativa legislativa a parlamentarilor PSD a fost respinsa in plenul senatului cu 93 de voturi impotriva printr-o campanie USR, demarata online de Sebastian Silvestru (la data respectivă membru USR Buzau) si sustinuta de senatorul USR Florina Presada.

Cum vor fi dupa amiezile si serile noastre? Simtim efectele incalzirii globale, traficului tot mai aglomerat, aerului mai greu, mai poluat…. Poate politicienii locali din PSD si PMP au uitat că respiram acelasi aer. Aerul din pădure este mult mai bogat în oxigen – arborii îl produc. Cel mai mult oxigen există în orele după-amiezii iar noaptea copacii absorb oxigen și emana dioxid de carbon și vapori de apă. Deși viața nocturnă a copacilor ar părea că are un aspect nesănătos, de fapt și dioxidul de carbon emanat de arbori are efecte benefice asupra organismului uman deoarece alveolele pulmonare se dilată mai mult, pentru a prelua, astfel, cantitatea necesară de oxigen, respirația devenind mai amplă și mai regulată. Așadar, aerul din pădure noaptea, bogat în dioxid de carbon, este un excelent calmant și somnifer, o “armă” excelentă împotriva stresului.

Nu stim sa va spunem mai multe despre visul primarului si votantilor sai la sedinta din 30 iulie in legatura cu Padurea Crang insa USR s-a trezit, voi?

Add Comment