Image Alt

USR - Filiala Buzău

Indolența instituțiilor buzoiene este un atentat la sănătatea cetățenilor!

Comisia Europeană a activat procedura de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri și a poluării aerului. Măsura a fost luată din cauza legislației defectuoase care nu permite gestionarea și verificarea de către autoritățile române a cantităților mari de lemne tăiate ilegal din pădurile țării.

În ceea ce privește mediul și în special gestionarea deșeurilor, România e din nou la coada Europei. Deși avem dispoziții clare de a colecta selectiv deșeurile, pubelele sunt pline de gunoi menajer amestecat cu cantități uriașe de carton, plastic și metal. În multe comune din județul Buzău, situația este cu mult mai gravă. Nu doar că deșeurile nu sunt colectate selectiv dar de foarte multe ori sunt aruncate în gropi la marginea satelor și astupate sau pur și simplu li se dă foc.

Unele primării au ales să gestioneze singure preluarea deșeurilor de la cetățeni dar modul în care aleg să administreze serviciul este unul de natură penală. De exemplu în comuna Săgeata, deși există o H.C.L. prin care s-a decis instituirea unei taxe de preluare a gunoiului menajer, persoanele responsabile de gestionarea serviciului nu semnează contracte cu cetățenii, preferând,din informațiile pe care le avem de la cetățeni, să încaseze sume mai mici în nume personal și să arunce gunoiul lângă comună, pe drumurile lăturalnice, pentru a avea astfel costuri scăzute ale serviciului. Au avut chiar și o tentativă de intrare în normalitate și au distribuit câteva luni saci galbeni, dar au renunțat pe motiv că „iau prea puțini bani pe gunoiul colectat selectiv”. Situația este departe de ce impune legislația și chiar bunul simt. Tomberoane de gunoi se primesc doar dupa reclamații la ANPC și Garda de Mediu dar nici măcar în acel moment nu există posibilitatea de a semna un contract de prestări servicii.

Situația este complet scăpată de sub control și comuna Săgeata nu este un caz izolat. Majoritatea primăriilor lăsate să gestioneze după bunul plac problema deșeurilor, transformă totul într-o ofertă politică față de cetățeni, stabilind tarife mult sub costurile de gestiune și de fapt făcându-le un rău contaminând aerul, solul și pânza freatică. Alte primării, cum e cazul Săgeata, văd în gunoi o metodă de a crește bugetul unora dintre angajații responsabili de gestionarea serviciului. Dar ce așteptări putem avea de la instituția Prefectului sau a Gărzii de mediu care ar trebui să se asigure că aceste cazuri să fie cel mult niște accidente punctuale și nu o generalizare? Ambele sunt politizate, funcțiile fiind tranzacționate de vechile găști politice ale județului. Doamna Ichim a avut și ca Prefect și acum la Garda de Mediu, o singură grijă și anume imaginea sa publică de „tânăr politician”, nu atribuțiile pe care le are în calitatea sa de angajat al statului român cu responsabilități uriașe față de cetățeni.

Uniunea Salvați România va monitoriza în continuare aceste probleme grave care sunt un atentat la sănătatea publică. Vom semnala și vom sesiza întotdeauna orice demers care pune în pericol sănătatea noastră dar și viitorul copiilor noștri. Suntem la dispoziția cetățenilor și îi asigurăm că ne pot contacta cu orice ocazie în care vor constata că instituțiile statului nu își fac datoria.



Add Comment