Image Alt

Proiecte pentru România rurală

Uniunea Europeană a pus la dispoziția României fonduri însemnate pentru agricultură în programul 2014-2020, nu mai puțin de 8,1 miliarde care prin contribuția României de 1,3 miliarde s-au ridicat în final la 9,4 miliarde Euro.

Fermierii români au beneficiat nu numai de subvenții dar și de însemnate sume pentru modernizarea fermelor, iar autoritățile publice prin Programul Național de Dezvoltare Rurală au avut posibilitatea să realizeze infrastructuri necesare localităților din mediul rural precum infrastructură rutieră, apă sau canal.

Chiar dacă submăsurile care au avut ca scop modernizarea fermelor sau infrastructura din mediul rural au fost cele mai râvnite, ne-au atras atenția submăsurile care au sprijinit investițiile în activități non-agricole.

Pe scurt acestea sunt activitățile meșteșugărești, turistice și furnizarea de servicii, altfel spus ateliere meșteșugărești precum olăritul, pensiuni, ateliere service auto, cabinete veterinare, frizerii, cabinete de contabilitate, etc.

Acestor submăsuri le-a revenit doar 3% din întregul buget alocat agriculturii și dezvoltării rurale, mai concret 270 milioane Euro. Un calcul foarte simplu ne arată că fiecărei comune din cele 2686 existente pe teritoriul României i-ar fi revenit aproximativ 100.000 Euro.

În momentul de față România rurală este îmbătrânită și fără soluții, mediul privat este slab reprezentat iar veniturile la bugetele locale aduse în urma activității mediului privat sunt foarte mici.

Considerăm că România rurală nu reprezintă doar agricultură, așadar și dezvoltarea altor activități ar putea duce la creșterea numărului locurilor de muncă și la creșterea veniturilor în rândul populației precum și la reducerea diferențelor dintre mediul rural și cel urban.

Pentru programul următor 2021-2027 România va beneficia din nou de sume consistente pentru agricultură și dezvoltare rurală:

  • plăți directe 13 miliarde
  • dezvoltare rurală 6,8 miliarde,

iar perspectiva unei majorări se arată la orizont.

În acest context considerăm că România rurală are nevoie pe de o parte de proiecte care să crească eficiența activităților agricole, iar pe de altă parte de un buget mai mare pentru activitățile de procesare și non-agricole, iar strategiile naționale trebuie să prevadă clar acest lucru.

USR are europarlamentari care nu uită de ce au fost aleși și nu vor uita că România trăiește și în mediul rural.

Cu încrederea românilor, în acest an vom fi aleși primari, consilieri locali, judeteni și din nou parlamentari și ne vom asigura că fondurile europene vor fi atrase intr-un procent uriaș în România și că ne vom bucura cu toții de investițiile realizate